None
1 0 1 0

JEZIVO: Naučnici su napokon otkrili šta se dešava tačno 60 sekundi pre nego što umremo

Podeli
Društvo
Jovan M.
Društvo
Sep 07, 2017

Ljudi koji su iskusili blisku smrt ili koji su na neki način napustili telo, interesuju naučnike još od antičkih vremena. Pacijenti maštovito opisuju belu svetlost ali ono što se zapravo doživi kada se umire je zaista fascinatno. Naučnici su napokon dali odgovor šta se dešava 1 minut pre smrti.

Iako možda zvuči neverovatno ali naučnici kažu da je gledanje umiranja kao kada gledate horor film u kom čovek sa sekirom juri glavnog glumca. Poistovetite se sa žrtvom i osećate strah i paniku za njih. Taj osećaj je skoro isti kada je u pitanju gledanje osobe koja umire.

Kao kada osetite strah prouzrokovan adrenalinom zbog osobe koju ubica sa sekirom juri tako se aktivira i strah od smrti u ovom slučaju. Emocija i strah nateraju ljude da urade neku stvar u ovoj situaciji ili da samo pobegnu. Kakva god da je reakcija psihološki i hemijski procesi se aktiviraju kako bi zaštitili telo. Posledične informacije putuju kroz nervni sistem do talamusa koji prenosi informacije na različite delove mozga.

Sledeća izlazna informacija će iziritirati nervni sistem do trenutka dok se ne uključi želja za begom. Ovaj osećaj traume je zakopan duboko u ljudskoj psihi još iz vremena pećinskog čoveka i to mu pomaže da reaguje begom ili napadom. U ovom trenutku telo je izloženo velikom adrenalinu koji zajedno sa glukozom prolazi kroz telo. Želja za vrištanjem se javlja kada ne možemo da reagujemo u određenoj situaciji kako bi želeli. Vrištanje je prirodna reakcija na bespomoćnost i bezizlaznu situaciju.

U slučaju kada vrištanje i pokušaj bežanja ne da željene rezultate, to znači da se gubi svaka nada za izlazak iz te situacije. Onda, kada nema izlaza dolazi bol. Bol je poslednja emocija koju osećamo pred smrt. Receptori za bol šalju signale mozgu da onesposobi događaj koji će da izazove novi bol. Pacijenti koji su bili blizu smrti objašnjavaju to kao belu svetlost. Možda je samo odluka da li će ići ka svetlu ili otići od svetla zapravo znak da li će neko umreti ili ne.

U trenutku kliničke smrti mozak ostaje živ još neko vreme. U ovim trenucima mozak daje svoje poslednje pokušaje. Snažan šok vraća telo u život a ako se ova faza zaobiđe onda sledi smrt i samim tim kraj.

Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email